Будинок за півціни Має мужність зруйнувати старе і побудувати нове може отримати великі дивіденди.

Мішель і Дженні Бретт-Фар купили старенький сільський будинок, який стоїть на ділянці 0,8 га на краю села Беркшир.

У лютому 1996 р. у них виникла ідея зруйнувати його і побудувати новий, хоча це було ризикованим. «Якщо чесно, нас лякала думка зламати те, на що витратили всі свої капітали» - зізнався потім Мішель.

Зведення нового будинку — дуже дороге задоволення і витрати треба порівнювати зі своїми бажаннями. Тим більше що в даному випадку крім будинку потрібні були прибудови та гараж на дві машини.

Новий будинок - найкраще капіталовкладення міркував Мішель. Спорудження нового будинку своїми силами дозволить нам заощадити близько 17,5% витрат. Проконсультувавшись з місцевим субпідрядником, ми звели з цегли і будівельних блоків перший поверх нашого нового сільського будинку в скандинавському стилі. На другому поверсі вирішили використовувати дерев'яний каркас. Все це давало деяку економію. В кінцевому підсумку це вилилося в одноповерховий будинок з кімнатами під дахом.

Мішель і Дженні, самі архітектори, розробили оригінальну дах, покритий керамічною плиткою, з фронтонами, зашитими деревиною м'яких порід. Вікна використовували стандартні, дерев'яні. Хоча зовні будинок виконаний в традиційному британському стилі і виглядає простуватим, всередині він - справжній сюрприз: багато світла і відкритих просторів.

Подружжя Бретт-Фар переїхали в новий будинок у травні 1998 р. Площа його — 350 м2, у ньому п'ять окремих спалень і навіть контора Мішеля (старий будинок був в два рази менше). Ймовірно, родзинка нової споруди в тому, що якщо подивитися на неї зовні, ви не здогадаєтеся, як розділене внутрішній простір. Для цього треба мати багату уяву.

Будинок за півціни

Цегляні фасади, www.postroil.com маленькі віконні стулки з палітурками і глибокі карнизи над слуховими вікнами надають будинку традиційний британський вид. Але при вході на перший поверх вас чекає сюрприз. Стіни, пофарбовані у прості кольори, кленові поли і мінімальна кількість дверей, що ведуть до кімнати, нагадують про Скандинавії. Це відчуття посилюється застосуванням характерною www.postroil.com, а також використанням дерева і пофарбованих тканин для оздоблення.

www.postroil.com дивиться на північ, і господарям довелося багато попрацювати, щоб всередині будинку було багато світла. Вони досягли цього, заскливши вхід в передпокій і використавши поверхні стін для освітлення будинку. Сходова клітка — галерейного типу, і світло з заскленій секції на другому поверсі добре висвітлює передпокій через сходовий проріз.

Будинок за півціни
Вхід в будинок висвітлено також і з півдня, де передпокій з'єднується з основною житловою кімнатою. Велике, з стелями на подвоєній висоті приміщення проглядається з галереї сходовому майданчику другого поверху та через засклені двері, що ведуть на терасу. Особливість житлової кімнати - великий еркер з вікном, над яким розташована тераса верхній хазяйської спальні. Крім того, з боку південного фасаду світло в кімнату потрапляє, відбиваючись від довгого вузького басейну на вулиці.

Як вони змогли знизити вартість?

Подружжя Бретт-Фар використовували свій досвід архітекторів, щоб знизити вартість будівництва без втрати якості і стилю. Всі здвоєні вікна — недорогих моделей. Крім того, вони заощадили, вибравши центральне масляне опалення замість установки нагрівачів під підлогою.

«У результаті будівництва, — каже Мішель, - ми, вклавшись у бюджет, отримали в дорогий частині країни новий будинок площею 350 м2 з офісом, на якому теж зекономили. Якби я знімав контору в околицях, за 20 років вона обійшлася б мені з урахуванням інфляції майже у вартість нового будинку! Зрештою, спорудження нового будинку не тільки збільшила вартість нашого майна, вона дала нам нове життя!»

За матеріалами журналу "ДІМ"